Hangi Can Yeleğini Almalıyım ?

13-07-2019 14:11
Hangi Can Yeleğini Almalıyım ?

Can Yeleği Seçimi ve Özellikleri 

Can yeleği almanız gerekiyorsa ve can yeleği seçiminde zorlanıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Can yeleklerinin özellikleri ve terminolojisi hakkında bilgi sahibi olursanız hangi ürünü alacağınıza kendinizde kolaylıkla karar verebilirsiniz.

24g - 24g karbondioksit gazlı tüp, çocukların kullanımı için uygundur.

33g - 33g karbondioksit gazlı tüp, yetişkin can yeleği ürünlerinde kullanılır ve 150N modellerinde.

60g - 60g karbondioksit gazlı tüp, yetişkin can yeleği ürünlerinde kullanılır ve 250N-300N modellerinde

ABS; Can yeleğinde kullanılan plastiğin daha sağlam adına verilen addır yani abs platik kullanılan plastik malzemenin sağlamlığını belirtir.

Air only ; Sadece içine gaz dolumu yapıldığında yüzer özellikli olduğunu belirtir.

Auto veya automatic; Su ile temas edildiğinde otomatik olarak açılan can yeleği modelidir.

Manuel; Can yeleğinde ki ipin çekilmesiyle şişen yüzer özelliği kazanan yelek modelidir.

Cap; Can yeleğinin şişmesi için karbondioksit gazının bulunduğu silindir tüp yada ateşleyici kapsül.

Yüzerlilik - Buoyancy ;  Can yeleğinin yüzerliliğini ve N rakamına göre ne kadar yüzer özellikli olduğu belirtmektedir. (N) Netwon değerini belirtir. 20 Newton 2Kg yüzerliliğe denk gelir. Yani 80 kg bir kişiyi yüzdürebilmesi için en az 80 N kuvvet gereklidir. Bu yüzden can yeleği 50, 100, 150N yazılı kuvvetlere ve kişinin ağırlığına göre can yeleği tercih edilmelidir.

Harness; Emmiyet kayışıdır, can yeleğinde ayrıca emniyet kayışı olup olmadığını belirtir.

SOLAS - Safety of Lives At Sea; ticari gemilerde güvenliği standarta bağlayan organizasyonun adıdır. SOLAS'ın belli standartları bulunur, ticari ve uluslar arası gemilerde bu SOLAS'ın belirlediği standartlarda ekipman bulundurmalıdır. Kullanılan gemi yada teknenin SOLAS kaydı varsa mutlaka SOLAS tipi can yeleği bulundurmalısınız.

SOLAS KURALLARI

* Can yeleği 1 dakika içinde giyilebilmedir.
* Baygın kişinin ağzını ve burnunu suyun 12cm üstünde tutabilmelidir. Eğer dalgalı suda baygın kişinin pozizyonu bozulursa 5 saniyede kendini düzeltmelidir.
* Denizde kolayca görülebilecek zıt renklerde olmalıdır. Örnek; Kırmızı, cart yeşil, turuncu v.b.
* En az 4.5 mt'den suya atlandığında kullanıcıya zarar vermemeli ve bozulmamalıdır.
* Yelekte yansıtıcı reflektörler olmalıdır.
* Yelekte bir düdük ve 8 saat yanabilecek bir ışığa sahip olmalıdır.

Can yeleği seçimi

Can yeleği seçerken kullanacağınız yere göre bir tercih yapmalısınız. Örnek küçük teknelerde ve yarış yelkenlilerinde hareketlerin kısıtlı olmaması ve can yeleği giyerken kendinizi rahat hissetmek için yardımcı yüzürme özellikli bir can yeleği yada Spor Can Yeleği kullanabilirsiniz. Hali hazırda bu araçlar açık denizlerde olmadıkları için bir sorun yaşamazlar. Eğer açık denizlerde seyir ediyorsanız kesinlikle SOLAS standartında bir can yeleği seçmelisiniz.

Küçük boyutlarda bir can yeleği arıyorsanız karbondioksit tüplü can yeleği seçebilirsiniz. Bu yelekler acil durumlarda tüpte ki gazı otomatik yada manuel olarak yeleğe pompalayıp hızlıca şişmesini sağlar. Karbondioksit tüplü can yeleklerinin basınç tüpleri en az yıl bir kontrol edilmelidir sağlamlığı konusunda emin değilseniz mutlaka değiştirmelisiniz.

Şişme can yeleği yılda bir sefer şişirilerek patlak yada hava kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Can yeleklerinin kullanım süresini ve ömrünü uzatmak için nemli ortamlarda bırakılan can yelleği her fırsatta havalandırılmalı ve kurumaya bırakılmalıdır.

Can yeleği tavsiyesi;

Yukarıda kullanımın kolay olması ve küçük boyutlarda olmasından dolayı otomatik şişen can yeleği alınmasını tavsiye etmiştik.  Şişme can yeleği alırken yasal zorunluluğa (örnek SOLAS v.b) tabi değilseniz dört ayrı özelliği incelemeniz olacaktır.

* Su ile temasta otomatik açılıp açılmaması

Otomatik can yeleği bazı durumlarda suya düştüğünüzde (eğitim sırasında) yeleklerin içindeki tüp her suya düştüğünüzde patlayarak can yeleğini şişirir. Buda tüpün her seferde değiştirilerek ek bir maliyet doğurmasına neden olur. Bunun dışında sert koşullarda bir yolculuğa çıkacaksanız olası bir kaza sonucu suya düştüğünüzde bilincinizi yitirebilirsiniz (örnek kafanızı vurabilir ayağanız kaydığında kafanızı çarparak suya düşebilirsiniz).  Bu tarz bir vakada can yeleğinizi açma fırsatınız olmayabilir eğer yanlız yada az kişi ile yolculuk ediyorsanız otomatik şişen can yeleği hayatınızı kurtarabilir.

* Emniyet kayışının olup olmaması

Can yeleğinizde emniyet kayışı varsa halat yardımıyla sizi kaldıracak ve sizi taşımaya yardımcı olacaktır. Olası bir durumda kendizi kurtarma halatına kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Dilerseniz teknenizde çekeceğiniz bir emniyet halatına kendinizi bağlayabilirsiniz.

* N kuvvetinin uygun olması

Mümkün mertebe imkanınız varsa misafir çocuklar için ve yüzerliliği fazla olan birkaç tür can yeleği bulundurun. Evcil bir hayvanınız varsa (örnek köpek) uygun köpek can yeleği alabilirsiniz.

* Düdük ve ışığın bulunup bulunmaması

Gece ve karanlıkta suya düştüğünüzde özellikle dalgalı denizlerde görünmeniz çok düşüktür. Işıklı can yeleği bu senaryolarda kurtarılma durumunuzu kat ve kat artıracaktır. Can yeleğinizde reflektör olsada herhangi bir ışık kaynağı gelmediği zaman yansıma yapmayacaktır. Düdükte yine olası durumlarda yerinizi belirleyici olarak kullanılabilmektedir.

Denize Açılmadan Önce;

Tekneyle açılmadan önce teknedeki kişi sayısı ile can yeleği sayısının mutlaka uyumlu olmasına özen gösterin. Can yeleği giyecekler uygun büyüklükte ve yüzdürme özelliğinde ki can yeleklerini tercih etmeliler. Özellikle çocuklar için çocuk can yeleği olmazsa suda kafalarını yukarıda tutabilmeleri mümkün olmaz ve büyük gelen can yeleği yüzünü ve kafasını kapatarak daha tehlikeli bir duruma sokabilir. Tekne veya yatınızla açılmadan önce can yeleklerinizi kontrol etmeyi ve seyahat edecek kişilere uygun olup olmadığını her seferinizde kontrol edin.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.